Kontakt za medije – 092 438 8046

PODRAVSKI: Podignuta optužnica protiv ravnatelja Centra za socijalnu u Koprivnici i to taman pred reizbor

Apr 16, 2023novosti

Istražili Karlo Eisenbeisser i Matija Dolenec

Ime Danijela Rušaka, ravnatelja koprivničkog Centra za socijalnu skrb, krije se iza kaznene prijave i optužnice koja je pravomoćno podignuta na Općinskom sudu u Bjelovaru.

Kako smo pisali u prošlom broju Podravskog lista, Rušak je kao pravnik križevačkog Centra za socijalnu skrb optužen da je, još 2012. godine, baki koju inače poznaje, protiv odluke suda omogućio viđanje unuka u kući u kojoj živi i majka kojoj je dijete oduzeto i protiv koje se vodi kazneni postupak. Optužnica je prošlog tjedna potvrđena i Rušak će svoju nevinost morati braniti na sudu. Upravo je dug vremenski period od navodnog kaznenog djela do podizanja optužnice jedan od najzanimljivijih detalja ove priče. No, o tome malo kasnije.

Optužnica i kazneni postupak prema zakonu nije razlog zbog kojeg bi Danijel Rušak trebao biti smijenjen s dužnosti ravnatelja. Situacija je takva da Rušaku ističe mandat upravljanja koprivničkim Centrom za socijalnu skrb, a kao jedini kandidat javio se na natječaj za reizbor. Tu je najvažnija “caka” ove priče. U uvjetima natječaja koji je raspisalo Upravno vijeće Centra za socijalnu skrb u Koprivnici za izbor ravnatelja jasno se navodi kako kandidat mora priložiti svu potrebnu dokumentaciju, između ostalog i potvrdu da nije pravomoćno osuđivan i da se protiv njega ne vodi kazneni postupak. Predsjednica Upravnog vijeća Centra je Vesna Križan koja nam je rekla kako Danijel Rušak ima sve potrebne dokumente, pa tako i potvrdu o nekažnjavanju. Rušak je, naime, kada je pristupao natječaju, pa sve do nedavno, kada mu je Općinski sud u Bjelovaru potvrdio optužnicu, mogao dobiti uvjerenje da se protiv njega ne vodi kazneni postupak. No, sada to više nije tako zato što se prema Kaznenom zakonu početkom kaznenog postupka smatra podizanje pravomoćne optužnice.

Predsjednica Upravnog vijeća Centra za socijalnu skrb Vezna Križan kazala nam je kako nije bila upoznata da se protiv Danijela Rušaka vodi kazneni postupak.

– Uvjet u natječaju bio je potvrda o nekažnjavanju i da se protiv kandidata ne vodi kazneni postupak. Iz Centra za socijalnu skrb Upravno vijeće nisu informirali da je nešto negativno s papirima ravnatelja Danijela Rušaka kao jedinog kandidata. Štoviše, on ima urednu potvrdu. Papire nisam vidjela, ali kako se zbog situacije u Domu za starije i nemoćne i koronavirusom nisam stigla osobno više baviti tim predmetom, nemam razloga ne vjerovati svojim ljudima. Također, nemam razloga ni ne vjerovati vama kada kažete da je protiv ravnatelja podignuta optužnica, a te nove okolnosti ćemo svakako provjeriti. Zbog koronavirusa u Domu za starije i nemoćne nisam stigla ni novine otvoriti ni pogledati internet. Svaki sam dan u Domu do devet – deset sati navečer  – rekla je Vesna Križan, predsjednica Upravnog vijeća koprivničkog Centra za socijalnu skrb i zahvalila o informaciji koju smo s njom podijelili.

Objasnila nam je kako je izbor ravnatelja predviđen za 1. lipnja, a postupak reizbora prema statutu pokreće se tri mjeseca prije. Danijel Rušak jedini je kandidat koji se prijavio na to radno mjesto.

– Ponovno naglašavam, da smo išta negativno primili oko reizbora ravnatelja, to bi mi bilo priopćeno. Ovo su svakako nove okolnosti – zaključila je Vesna Križan i dodala da će nas svakako izvijestiti o detaljima ovog slučaja. Postoji realna mogućnost da od ravnatelja Rušaka zatraže novu potvrdu da se protiv njega ne vodi kazneni postupak koju on više ne može dobiti, tako da će u tom slučaju natječaj morati biti poništen i pokrenut ispočetka. O dosta nezgodnoj situaciji u kojoj je isplivao kao središnja točka ove vrlo intrigantne priče pitali smo i samog Danijela Rušaka, ravnatelja koprivničkog Centra za socijalnu skrb.

– O samom predmetu ne mogu pričati zbog zaštite postupka, zaštite identiteta maloljetnika i tih pravnih stvari. Predmet je iz 2012. godine, a mislim da je prijava protiv mene podnesena 2013. godine. Zašto je sedam godina nakon toga podignuta i potvrđena optužnica, baš sada kada je izbor ravnatelja na koji sam se ja javio kao jedini kandidat, ne znam. Previše je tu slučajnosti, a ostalo će zaključivati i donositi odluke oni koji to trebaju – rekao nam je ravnatelj koprivničkog Centra za socijalnu skrb Danijel Rušak.

– Morate shvatiti, u osam godina radio sam s pedesetak-stotinjak stranaka, teško je sjetiti se za svaki predmet koji je i o čemu se radi. No, u konkretnom slučaju će biti saslušanja, svjedočenja dok dođe do suda, pa će se otkriti o čemu je riječ – rekao je Danijel Rušak i osvrnuo se na svoj rad u koprivničkom Centru za socijalnu skrb.

– Ovdje četiri godine radim najbolje što mogu. Na poslu provodim deset do 12 sati dnevno uz neiskorišten godišnji odmor, maksimalno se predajem poslu i ovome Centru, a dobro znate kakvo je u njemu stanje bilo kada sam preuzeo njegovo vođenje – rekao nam je ravnatelj koprivničkog Centra za socijalnu skrb. Naglašava da kaznena prijava protiv njega, kao ni optužnica, nije razlog za njegovu smjenu, već pravomoćna presuda.

Vesna Križan

– Ako bude pravomoćna, jako dobro znam što to znači za mene i moju sudbinu kao ravnatelja Centra za socijalnu skrb – iskren je bio Rušak i ponovio da sami dođemo do zaključka je li sve i baš sada, kada se bliži njegov reizbor kao jedinog kandidata za mjesto ravnatelja, slučajnost ili ne.

S druge strane, naš izvor, upućen u stanje u koprivničkom Centru za socijalnu skrb, govori nam da se ovdje radi o podmetanju u borbi za poziciju ravnatelja Centra s vrlo izglednom političkom pozadinom.

– Mogao bih vam imenom i prezimenom reći tko je ovaj slučaj ponovno aktualizirao ili ponovno prijavio Danijela. Stvari su vrlo jasne. Taj netko se ne želi javno kandidirati i biti protukandidat jer postoji mogućnost da ne bude izabran. Ovako se na elegantan način rješava svog suparnika te mu se otvara mjesto ravnatelja – rekao nam je naš izvor, bliski suradnik Centra za socijalnu u skrb u Koprivnici.

– Prije nego što je Danijel došao u Centar bilo je takvo stanje da je bilo realno očekivati da se zaposlenici „pokolju“, a Danijel je Centar ustabilio i mislim da je dobro radio, a to mogu reći jer sam s njim surađivao često – ispričao je naš sugovornik i dodao kako optužnica protiv njega ne opisuje čitavu karijeru Danijela Rušaka.

-Slučaj se dogodio prije osam godina, on je tada bio pravnik u križevačkom centru i izgledno je kako je pogriješio. Ali, pitam se s pravom, čemu osam godina pauze i da upravo pred reizbor osvane optužnica. Ne znam na koji način, ali mislim da su ovo politička podmetanja. Možda osnove za optužnicu postoje, ali siguran sam da je netko Danijela nanovo prijavio ili se raspitivao oko ove optužnice i da se ravnatelju podmeće iz drugog političkog tabora. Mogu vam samo reći da se slične političke igre događaju i u drugim centrima, pa tako ovo nažalost nije ništa čudno – zaključio je naš izvor.

FOTO Podravski list

Autor i datum: PODRAVSKI LIST 1. SVIBNJA 2020. 08:01

LINK NA ČLANAK: https://web.archive.org/web/20201204103138/https://podravski.hr/podignuta-optuznica-protiv-ravnatelja-centra-za-socijalnu-u-koprivnici-i-to-taman-pred-reizbor/