Kontakt za medije – 092 438 8046

INDEX.HR – Predsjednica suda suptilno zaprijetila lokalnom listu koji tuži žena zastupnika

Apr 16, 2023novosti

PREDSJEDNICA Općinskog suda u Koprivnici Mariji Grgešić pismom se upozorenja obratila Podravskom listu nakon što je protiv tog lista donesena nepravomoćna presuda u slučaju u kojem ih je tužila supruga saborskog zastupnika Željka Lackovića.

Koprivnički je sud Sanji Lacković, premda još uvijek nepravomoćno, dosudio odštetu od 40.000 kuna, što je najveća odšteta koju Podravski list treba platiti u svojoj povijesti. 

Sada im se pismom upozorenja javila predsjednica suda koja svoju funkciju može zahvaliti i Željku Lackoviću koji je član Državnog sudbenog vijeća.

No krenimo od sporne presude.

Sporna presuda protiv lokalnog lista zbog pet riječi o ženi saborskog zastupnika

Sud je Podravskom presudio da Lackovićevoj ženi moraju platiti 40.000 odštete zbog naslova kratkog teksta u njihovoj rubrici “Misao dana” koji su objavili nakon što je Lackovićeva žena zaposlena u Gradskoj knjižnici Đurđevca, grada kojim drma Lacković, prije s funkcije gradonačelnika, a sad s funkcije predsjednika Gradskog vijeća.

U tom su tekstu vjerno prenijeli Lackovićev citat o tome kako mu suprugu, koja je zaposlena u gradskoj knjižnici Đurđevca, nitko drugi nije htio zaposliti uz naslov: “Kad je drugi nisu htjeli…”

To je sutkinji koprivničkog suda bilo dovoljno da Lackovićevoj ženi dosudi 40.000 kuna odštete. Index je prvi objavio vijest o toj još jednoj u nizu presuda  koja predstavlja udar na medije, a o slučaju su kasnije pisali i drugi mediji.

Podravski list o tome nije napisao ni slova.

No glavni urednik Podravskog lista Robert Mihaljević dobio je pismo predsjednice suda Grgešić koji se teško može protumačiti drugačije nego kao suptilnu prijetnju. 

Suptilna prijetnja predsjednice suda

“Primijećeno je kako pisani medij Podravski list u zadnje vrijeme učestalo piše o radu i organizaciji rada Općinskog suda u Koprivnici te sudaca Općinskog suda u Koprivnici, nerijetko se upuštajući u analize nepravomoćnih sudskih odluka. Također pišući o organizaciji rada Općinskog suda u Koprivnici na neprimjereni način, takva se organizacija rada komentira namećući insinuacije da se radi o politički diktiranoj organizaciji rada”, napisala je Grgešić. 

Predsjednica suda nije se tu zaustavila.

“Osim toga, u vašim člancima navode se suci poimenično koji su donijeli određene odluke koje se komentiraju, a i u tom kontekstu spominje se i predsjednica suda koja nema nikakav utjecaj na donošenje odluka pojedinih sudaca”, piše predsjednica suda glavnom uredniku Podravskog lista baš nakon što se podigla bura zbog drakonske prvostupanjske presude tom listu, a iako o presudi oni uopće nisu pisali.

“Smatramo da bi takav način pisanja mogao ukazivati na pokušaj utjecaja na neovisan rad suda, pri čemu vam skrećemo pozornost na odredbu članka 6. stavak 1. Zakona o sudovima, prema kojem je zabranjen bilo kakav utjecaj na rad sudaca i donošenje odluka kao i korištenje medija suprotno načelima demokratskog društva kojim bi se moglo utjecati na tijek i ishod sudskih postupaka”, napisala je predsjednica suda Grgešić dodajući da “i nadalje izražavaju spremnost na konstruktivnu suradnju sa svim medijima”. 

Autor članka i datum:

T.D.

23:40, 10. siječnja 2019.

LINK NA ČLANAK – https://www.index.hr/vijesti/clanak/predsjednica-suda-suptilno-zaprijetila-lokalnom-listu-koji-tuzi-zena-zastupnika/2055544.aspx